сряда, 27 март 2013 г.

ПАСАЖЕР БЕЗ САМОЛИЧНОСТ

Или мога ли да се кача на самолет без да се знае кой съм?


В последните 5-6 години ми се случва да попътувам - най-вече из европейски градове. Кога по работа кога с нискотарифни компании. Започна да ми прави впечатление как преминават проверките за сигурност на различни летища. Къде какво и колко проверяват.
И след последното си пътуване миналия уикенд вече мога със сигурност да отговоря на въпроса в заглавието. 

Да. На самолет на европейско летище може да се качи АНОНИМЕН ПЪТНИК, без да му бъде проверена самоличността

Шокиращо нали !!!


На пръв поглед звучи невероятно. На фона на терористичните актове и мерките за сигурност, и особено след 11 септеври 2001г. Или на фона на това, че ни карат да си изхвърлим бутилката с вода на проверката за сигурност на багажи. Чувал съм също, че има списък от лица, които не бива да бъдат допускани на борда на самолет. Без да претендирам, че това е вярно и важи за всички страни. Това, което със сигурност мога да ви заявя е, че има летища в Австрия и Германия, в които можеш да бъдеш допуснат на борда на самолет без да е сигурно кой точно се качва..


Как се случва това ?


При полет от Шенгенско летище за друго на същата територия се извършват три проверки:

1. Проверка от чакалнята на аерогарата към зоната за отвеждане към самолети (позната и като Duty Free)
2. Веднага след това има проверка на ръчния багаж (там хвърляме течностите)
3. Последна проверка - на изхода за отвеждане към самолета.

Паспортен контрол в Шенгенското пространство няма. 

Първо и единствено условие, за да се качите анонимно на самолет е да си направите online check-in преди полета. Това може да се направи предния ден от компютър, таблет или дори от телефон. Ако искате да останете анонимен разбира се трябва да е от публична мрежа и от устройство, което не може да бъде проследено до вас.
При online check-in бордната карта се изпраща по електронна поща и може да бъде разпечатана навсякъде. Може да бъде прочетена и от екрана на телефона.


Проверките...


На първата проверка в модерните летища има машина с баркод четец, върху който при поставяне на бордната карта се отваря врата и те пропуска към зоната за проверка на ръчния багаж. Само ще вметна, че на софийското летище тази роля се играе от служител, който внимателно оглежда личната и бордната карта. Тоест тук грешка няма.

На втората проверка знаете се вади всичко от джобовете, махат се якета, хвърлят се течности над 100 милилитра и се събуват обувки. Тук лични документи не се показват.

Трета проверка на изхода за отвеждане към самолета. За разлика от софийското летище където хууубавичко оглеждат вас, паспорта и бордната ви карта на виенското и на летището в Дюселдорф има отново автомат, който чете баркода от бодрната карта и отваря вратичка, за да влезнете в ръкава.


Като с автобус


На практика пътуването със самолет в Шенген е като това с автобус. Отиваш на спирката, заверяваш билета и се качваш. Пристигаш си на дестинацията и слизаш. Тази ситуация на фона на мерките за сигурност на софийския Терминал 2 са доста странни на пръв поглед. Или може би странно е как на Терминал 2 не можеш да преминеш свободно от помещението на заминаващи към това на пристигащи полети. Да - залата е на практика една, но е преградена на две, за да не може да се придвижи човек спокойно. 

Има ли последствия от това ?


Какви биха били последствията от такава една ситуация. като оставим настрана сигурността - все пак се правят доста проверки и е трудно пътник в самолет да нанесе сериозни щети (пък бил той и с неясна самоличност). В обществото обаче има създадени очаквания, че пътниците в един самолет са точно тези, които са по списък на авиокомпанията превозвач. Всички вярваме, че щом имаме билет с име на човек и него го има в регистрацията, преброен като пътник, значи точно този човек е бил на самолета и е пътувал. 
Да, ама не :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар